142 poze   27413 vizite

INTERVIU MARE COLUMBOFIL

1. De cand pasiunea pentru porumbei?

Dupa parerea mea, legatura cu porumbeii este una innascuta,depinde doar de la caz la caz cand fiecare dintre noi are revelatia asta.Eu cred c-am avut norocul s-o descopar destul de devreme,cam pe la sase ani.

2. Cate rase cresteti?

Mereu am avut mai multe rase de porumbei.Nuimpartasesc nicidecum ideea ca ar trebui sa ne ocupam doar de-o singura rasa.Preocuparea exclusiva si exagerata pentru o singura rasa sau o singura varietate de rasa ajunge sa transforme pasiunea inmanie.Si avem o multime de exemple care ne arata asta.

Rasele crescute de mine la acest moment sunt Moriscarii,Jucatorii Baltati Romanesti,Zburatorii Viorii Codalbi,Zburatorii Visinii (varietatea cu chenare),Jucatorii de Calarasi,Rollerii Orientali,Rollerii de Birmingham si Zburatori de Budapesta.Plus voiajori,din care am avut intotdeauna.

3. Ce numar de porumbei cresteti in general?

In general numarul porumbeilor pe care-i detin este destul de mare pentru timpul pe care-l pot aloca lor,dar asta e doar unul dintre inconvenientele vietii noastre cotidiene.Cu totii ne dorim mai mult timp pentru pasiunile noastre,din pacate lucrul asta nu e si intotdeauna posibil.De regula,primavara reproductia incepe cu loturi care insumeaza undeva in jur de 500 de porumbei.Din acest motiv,anual,sute de pui ajung sa fie donati celor care-i doresc.Selectia finala care se face in cursul iernii inseamna indepartarea altor 4-500 de exemplare din toate rasele.

4. Cum aveti organizata crescatoria?

Crescatoria e compusa din 7 compartimente care asigura spatiu suficient pentru reproducatori.Incepand cu cea de-a doua serie de pui insa spatiile se cam aglomereaza motiv pentru care incep si disponibilizarile.Cum din primavara pana toamna tarziu aproape toti porumbei au acces afara din voliere suprapopularea nu e o mare problema.Din pacate in ultimii ani rapitoarele au devenit o adevarata pacoste pentru porumbeii lasati liberi afara.

5. Ce tip de mancare si suplimente folositi pentru porumbei?

Mancarea porumbeilor e in functie de anotimp.Iarna hrana de baza e formata din porumb la care se adauga putina rapita ori floarea soarelui.Din primavara pana toamna mancarea lor se bazeaza pe grau la care se adauga mazare,sorg,mei,rapita,orez,floarea soarelui,inclusiv amestecuri de seminte marunte care se comercializeaza de catre diversi distribuitori de hrana pentru porumbei. In perioada cresterii puilor porumbeii mei primesc inclusiv hrana concentrata special facuta pentru porumbei si care se gaseste pe piata.

Porumbeii au la dispozitie tot timpul nisip marunt si sare iar periodic primesc verdeturi si grit.Ori de cate ori se poate adaug in apa de baut fie otet de mere cu miere fie albastru de metilen.

6. De unde “provin” toate cunostintele dumneavoastra despre porumbei?

Despre porumbei inveti in primul rand din practica iar astea sunt chestiunile de capatai.Avand porumbei de foarte mic,practic am crescut odata cu ei,invatandu-le comportamentul si obiceiurile.Cum in vrema copilariei mele rar vedeai o curte fara porumbei nu a fost niciodata greu sa stau mai tot timpul in preajma lor.Spre deosebire de mine care aveam doar porumbei obisnuiti(dar nicidecum gutani) unii dintre vecini aveau si porumbei de rasa(jucatori dublumotati,jucatori baltati,galateni,cafenii si negrii codalbi,etc).Cam de prin clasa a V-a,am reusit sa-mi procur si eu primii porumbei jucatori,

Apoi,despre multimea de rase si varietati de porumbei nu poti invata decat documentandu-te din orice sursa posibila.Am avut ocazia sa “descopar” ceea ce s-a scris in Romania despre porumbei destul de deveme si detin toata literatura columbofila romaneasca importanta plus alte cateva carti ale autorilor straini.Din momentul in care internetul a devenit o realitate cotidiana, practic sursele de documentare sunt imense si nu trebuie decat timp si rabdare pentru a descoperi aproape mereu cate ceva nou.

7. Care sunt cele mai vechi rase romanesti sau primele rase de porumbei introduse in Romania?

Dupa parerea mea primele grupuri de porumbei care intruneau caracteristicile necesare spre a putea fi considerate ca si rase aparte s-au format cam pe la jumatatea sec.XIX.Sigur ca exista si niste exceptii,asa cum este cazul cu porumbeii jucatori de Timisoara despre care se afirma ca s-ar fi format ca si rasa cam cu un secol mai inainte,dar pentru majoritatea raselor romanesti consider ca “nasterea” lor se situeaza in deceniile de mijloc ale anilor 1800.

Desigur ca exista si date care confirma ca aparitia unora dintre rasele noastre s-a facut in sec.XX,insa cele mai multe isi au originea in perioada la care m-am referit mai inainte.

In legatura cu rasele de porumbei straine introduse in Romania si care sa fi stat ulterior la baza formarii raselor autohtone, trebuie spus ca s-au vehiculat tot felul de pareri,multe dintre ele,din pacate,neavand un fundament real ci doar considerente “ideologice”.

Presupusa masiva influenta a unor rase aduse de turci eu nu reusesc s-o identific decat pe alocuri si intr-o masura putin semnificativa spre a o considera determinanta.Asta spre deosebire de rasele bulgaresti,acolo unde influenta turceasca este covarsitoare,atat in aspectul porumbeilor cat si in denumirea lor..

Si nici intre rasele romanesti si cele bulgaresti nu sunt foarte multe puncte comune,desi per ansamblu si noi si bulgarii avem rase care se incadreaza cam in aceleasi grupuri din perspectiva modului de clasificare a raselor.

Pe de alta parte,oricat ar fi asta pe neplacul multora, dupa parerea mea rasele romanesti isi datoreaza existenta porumbeilor rusesti,chiar daca unii autori romani au evitat sa afirme asta in mod raspicat,lasand loc mai mult unor aluzii la posibila origine ruseasca a multora dintre porumbeii romanesti.

In Ardeal au fost introduse rase de porumbei de catre austro-ungari in perioada cand aceasta regiune a fost sub ocupatia habsburgica.

8.Este sau a fost o cultura columbofila a porumbelului jucator sau zburator in Romania?

Daca tinem cont ca din cele vreo 50 de rase romanesti despre care s-a vorbit de-a lungul timpului, marea lor majoritate a fost formata din rase de porumbei zburatori si/sau jucatori, atunci afirmatia conform careia Romania e tara porumbeilor de zbor si joc este una cat se poate de indreptatita.

Noi ca si popor nu avem traditia cresterii raselor de porumbei sofisticate ca si forme,structura,comportamente,etc si din cauza ca realitatea istorica in care am evoluat a fost diferita de a altor popoare unde exista o autentica si de necontestat cultura a porumbeilor de ornament.

In Romania cresterea zburatorilor/jucatorilor a fost mai la indemana oamenilor simplii si fiindca astfel de rase nu presupuneau nici conditii de crestere/inmultire mai speciale si nici “agrementul “ oferit de astfel de porumbei nu era vreo mare extravaganta.

9.Cum ne puteti explica formarea raselor romanesti? Faptul ca in sudul Romaniei a predominat formarea raslor de zburatori/ ciungi contrar celorlate regiuni ale Romaniei unde s-au format mai multe rase de jucatori.

Formarea raselor romanesti a avut particularitatile ei in functie de fiecare regiune geografica.Influentele zonelor invecinate se vad in majoritatea raselor de porumbei pe care le avem.Rasele de zburatori mai numeroase din sud nu inseamna nicidecum ca in aceasta regiune s-au format doar astfel de rase.Ploiestiul(pentru jucatorii baltati),Calarasiul,Alexandria,Caracal sau Giurgiu ar fi niste contraexemple.

Pe de alta parte aceste varietati de zburatori au in ascendenta lor porumbei jucatori existand chiar varietati cu un joc minor,asa cum e cazul codalbilor negrii sau vargatilor dar exista si cazuri de ciungi,visinii sau bragagii care au fost vazuti facand tumbe in zbor.La randul lor castanii sau negrii turci au avut in trecut destule valente de porumbei cu joc.

Desigur ca intr-o oarecare masura se poate vorbi si de un specific regional dar in niciun caz nu avem de-a face cu exclusivitati.

In Moldova,porumbeii de Iasi sau de Botosani sunt porumbei jucatori fiindca rudele lor foarte bune din Basarabia sau mai dinspre Rasarit,din care se trag,sunt rase cu caracteristici asemanatoare.

In Ardeal rasele locale au impregnat specificul raselor occidentale,in mod special coada ingusta,ceea ce le si diferentiaza in contextul general.

Un caz aparte in cazul raselor locale romanesti o formeaza zona Braila-Galati.Aici s-au format cele mai multe varietati de porumbei decat in oricare alta zona a Romaniei si cu toate astea nici pana azi nu s-a realizat o corecta categorisire a lor persistand o mare confuzie atat in ceea ce priveste porumbeii “de Galati” cat si cei “de Braila”.

10. Atribuim turmanilor rusesti o inportanta mare in formarea a cel putin trei rase romanesti. Mai avem cazuri similare in formarea celorlalte rase romanesti?

“Turmanii rusesti” nu inseamna nici pe departe doar acei porumbei baltati pe negru care sunt la originea moriscarilor,a baltatilor ploiesteni sau a celor deIasi.In literatura columbofila rusa in categoria “turmani” sunt inclusi si baltatii pe rosu,cu sau fara chenare,sunt inclusi si jucatorii de Tula si jucatorii rusesti unicolori si jucatorii balani sau negrii ai lui Orlov precum si jucatorii “cenusii” moscoviti.Asta fara ca enumerarea sa fie una completa.In general,pentru rusi “turmanii” inseamna o categorie de porumbei,de regula cu ciocul mai scurt,buni zburatori si foarte buni jucatori.

Daca vorbim de legatura acestor turmani rusesti cu rasele romanesti n-avem cum sa nu facem asocierea nu doar cu moriscarii,baltatii de Ploiesti sau baltatii de Iasi ci si cu alte rase cum sunt castanii,negrii trenati,visinii,ciungii sau gagii.Fara sa detaliez prea mult aici,dar castanii,visinii si gagii se trag fara indoiala din rasa de Tula,asa cum negrii trenati sunt urmasii turmanilor unicolori negrii iar ciungii,cel mai probabil,sunt descendenti din jucatorul cenusiu de Moscova.

11. Apelam la cartile autorilor romani precum Bonatiu si Peterfi pentru a ne elucida in privinta anumitor rase. Totodata astazi destule rase nu mai corespund descrieri facute de acesti doi autori. Putem crede ca descrierile nu au reprezentat realitatea la momentul redactarii cartilor?

Descrierile raselor romanesti,asa cum le gasim in cartile lui Peterfi sau Bonatiu reprezinta,cu scaparile,erorile sau exagerarile aproape inerente unor astfel de demersuri,realitatea momentului sau putin anterioara,intervalului de timp in care acesti autori si-au realizat documentarile necesare elaborarii cartilor respective.Daca astazi avem impresia ca in anumite cazuri descrierile nu mai reprezinta foarte fidel realitatea din fata ochilor,n-ar trebui sa uitam ca intre timp au trecut peste 50 de ani de la aparitia primei editii a cartii lui Peterfi si peste 40 de la data la care Bonatiu a finalizat documentarea pentru propria carte,aparuta,e adevarat abia in 1985.Sunt o gramada de ani in care,in majoritatea cazurilor,s-a facut o selectie contraproductiva a porumbeilor romanesti,impotriva caracteristicilor lor de baza,zborul si jocul,alergandu-se dupa interese comerciale in dauna celor care le confereau originalitate si o identitate cu totul speciala.

Este vorba de un regres aproape generalizat in ceea ce vedem noi astazi prin comparatie cu ceea ce rasele noastre au reprezentat in trecut si din pacate putine minti lucide mai incearca sa se opuna acestor tendinte distructive asupra unui adevarat patrimoniu national.

12.De ce credeti ca Peterfi atunci cand a contribuit la Enciclopedia lui Levi a separat moriscarii de rasa Jucator de Galati? Si de ce nu a facut-o si in cartile scrise in limba romana?

In legatura cu povestea asta lucrurile sunt cat se poate de limpezi chiar daca am vazut tot felul de ineptii debitate de unii care in mod cert nici nu stiu cum arata cartea lui Levi daramite sa mai fi citit ce scrie acolo.In momentul in care autorul american i-a solicitat lui Peterfi descrierea celor mai apreciate si populare rase romanesti de porumbei dimpreuna cu niste fotografii ilustrative,acesta a considerat,pe buna dreptate ,ca nu avea cum sustine ca moriscarii ar fi totuna cu jucatorii de Galati fiindca pozele trimise l-ar fi descalificat.

Dincolo de poze,descrierile trimise lui Levi vorbesc de doua rase distincte fiindca si caracteristicile porumbeilor descrisi sunt diferite.Aceia care,fie din prostie,fie in necunostinta de cauza sau pur sau simplu sfidand realitatea din proprii interese,incearca astazi sa spuna ca moriscarii sunt parte din rasa jucatorilor de Galati confunda de fapt descrierea din cartea lui Peterfi cu un standard al unei rase,ceea ce aceasta nu e nici pe departe si nici insusi Peterfi n-a avut pretentia c-ar putea fi.Niciuna din cele doua carti,nici a lui Levi si nici a lui Peterfi,nu reprezinta niste culegeri de standarde ale unor rase de porumbei ci doar niste descrieri cu caracter general.Daca i s-a cerut o prezentare a celor mai raspandite,populare si apreciate varietati de porumbei din Romania, intre care se regaseau atat moriscarii cat si jucatorii (rollerii) de Galati, Peterfi nu le-ar fi putut prezenta decat conform realitatii, ca si doua rase separate.

13.O ultima intrebare ar fi: Va putem considera un istoric columbofil al raselor romanesti?

La o asemenea intrebare nu se poate raspunde acum,chiar daca pentru unele din rasele romanesti am incercat in ultimii ani publicarea catorva materiale scrise.Din pacate in Romania se stiu mai multe despre “istoria” a tot felul de “van”-i decat despre cum s-au format porumbeii autohtoni.Lipsa de informatii se resimte in tot ceea ce inseamna tratarea raselor autohtone,de la intocmirea standardelor la selectia porumbeilor si de la promovarea lor prin expozitii la modalitatea in care se face acolo arbitrajul.

O istorie si o prezentare cat mai completa si obiectiva a raselor romanesti e absolut necesara si eu sper ca vom putea vedea odata si odata si asa ceva,spre binele columbofilei din Romania.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 5
grama 3 august 2015  
'"in mania , hipomania, ori poate megalomania , unde e de preferat sa ne situam ? ; asta nu am inteles din articolul marelui columbofil ...
...p.s. si eu admir jocul porumbeilor .
Raportează
burianbogdan 26 iulie 2015  
Nistor Adrian.
Raportează
Cosminmuntean 26 iulie 2015  
Asa este. Consider ca are mare dreptate, si de aceea l-am si postat. Intradevar cum zice dansul. In ziua de azi columbofilii care gandesc ca el ii poti numara pe degete
Raportează
halasz 23 iulie 2015  
Nume? Cosmin Munteanu ?
Raportează
Cosminmuntean 23 iulie 2015  
Da. Dati-mi un like.
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.